Néhány jó tanács, hogyan készülj fel egy állásinterjúra!

Néhány jó tanács, hogyan készülj fel egy állásinterjúra!

Ha a jobhunting.hu weboldalon nézelődsz, bizonyára te is állást keresel. Megnyugtatlak, hogy jó helyen jársz. Ez a rész a mini blogunk, ahol igyekszünk mindenféle jó tanácsokkal ellátni téged, hogy felkészültebb legyél, ha estleg elakadtál és tanácsokra lenne szükséged. Természetesen ezek olvasása előtt/után ajánlom az oldal „állások” részét, ahol nagyszerű állások várnak rád. Nézd végig őket és ha úgy gondolod, hogy megpályáznál egy állást, akkor ne habozz, jelentkezz a munkára!

Szóval megpályáztál egy állást, netán többet. Csöng a telefon. HR-es kollegina beköszön és nagy örömmel tájékoztat, hogy felkeltette az érdeklődésüket a pályázatod. Szeretne behívni egy személyes beszélgetésre. Zene füleidnek és Te még nagyobb örömmel fogadod. Leegyeztetitek a mindenki számára megfelelő időpontot és befejezitek a beszélgetést. Kicsattanó örömöd után elkezdesz gondolkodni, hogy akkor hogyan is készülj fel. Nos, az alábbiakat mindenféleképpen tartsd be!

1. Cég felkutatása

Jó esetbe nagy örömödben meg tudod jegyezni a cég nevét, ahonnan behívtak állásinterjúra, de nyugi, semmi probléma nincsen, ha nem sikerült. Kérdezz rá nyugodtan! Többnyire a munkáltatók tisztában vannak, hogy általában nem csak egy helyre jelentkezel. Szóval megvan a cégnév, hát kutakodjunk! Érdemes utánanézni, mert az interjún előnyödre fog válni. Sőt! Ma már szinte kötelezőnek tartjuk, hogy igenis nézz utána, mivel foglalkozik a cég, milyen termékei vagy milyen szolgáltatásai vannak. Sok esetben nagy vállalatoknál az elhivatottságot is közzéteszik. Hidd el, jó pont lesz, hogy tudod mi a profilja a kiszemelt vállalatnak. És ha ezzel még azonosulni is tudsz, pozitív benyomásra számíthatsz. 

 

2. Ismerjük önmagunkat

Azáltal, hogy behívtak minket egy állásinterjúra, valószínű, hogy szimpatikusak voltak azok a szakmai tapasztalatok és jellemzők, amelyeket leírtunk magunkról. Ez mind szép és jó, de most élőben kell előadnunk mindazt, amit ott elolvastak. Vagyis el kell adnunk magunkat személyesen. Ha megfelelő egészséges önbizalommal rendelkezünk, akkor ezzel a résszel nem lesz dolgunk, de fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Rendkívül idegesítő tud lenni, ha valaki nagyképű és így szeretne bevágódni. Ha így csinálod, jó eséllyel nézelődhetsz tovább. Ha régóta keresünk állást és már belefásultan, elkeseredetten állunk az interjúhoz is és ez lerí rólunk, akkor nehezebb dolgunk van. Mondanom sem kell, hogy egy vérbeli HR-es ki fogja szúrni ezeket a „rejtett érzelmeket” és a szerencsén múlik, hogy éppen felvesznek-e vagy kereshetünk tovább. De mi nem a szerencsére szeretnénk bízni a jövőnket, hanem a kezünkbe szeretnénk azt tartani! Szóval legyél pozitív! Behívtak állásinterjúra. Ezt akartad, hát mutasd meg, hogy minden igaz, amit az önéletrajzodban leírtál és milyen pozitív dolgokkal tudsz hozzájárulni a cég működéséhez. Mindenhol értékelik a pozitív embereket, hidd el!

 

3. Készülhetünk is

Vannak tipikus kérdések egy állásinterjún, amire fel tudsz készülni. Ha gondolod, próbáld el otthon magadban vagy kérd meg valamelyik hozzátartozod, hogy próbáljon veled, biztosan segíteni fog. 

De önmagunktól teljesen eltérő szerepeket/személyiségjegyeket nem érdemes magunkra ölteni, mert ha összezavar és belebonyolódsz, akkor el fogod veszíteni a hiteled. 

 

4. Pozitív benyomás

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy pozitív legyen az első benyomásunk a személyes találkozó révén, ugyanis nagy valószínűséggel további lehetőséget nem fogunk kapni, ha ez nem sikerül. Az ápolt megjelenés minden álláskategória tekintetében fontos és elvárt. Az öltözékünk függhet a megpályázni kívánt pozíciótól, de az igényes megjelenést mindenhol szeretik. Ugyanakkor a hatalmas ékszerek, extravagáns öltözék, erős parfüm épp úgy lehet visszataszító, mint az ápolatlanság.

   

5. Ne késsünk

Szerintem ezt senkinek nem kell elmagyarázni mennyire idegesítő, ha egy találkozóról késik valaki. Nagyon rossz pont, ha elkövetjük ezt a hibát. Igen, előfordul az ember életében, hogy így hozza az élet, talán korrigálhatunk azzal, hogy értesítjük a másik felet, hogy késni fogunk, sűrű elnézést kérve. Ez minden esetben elvárt, hogy tájékoztatjuk a felet, hogy miért késünk.