Hogyan írjunk önéletrajzot? 2. rész

Hogyan írjunk önéletrajzot? 2. rész

 Az előző cikkben bemutattunk 5 alap tippet, mire figyelj az önéletrajzod megírásakor. Most itt van további 5 tipp, amire szintén érdemes odafigyelned!

1. Szakmai tapasztalat

Foglald össze szakmai tapasztalatod, karriered alakulását, jelenlegi munkahelyedtől a kezdetekig. Cégnév, belépés-kilépés és maga a pozíció. A pozícióról pár szóban leírhatod, mi volt a feladatod, miért voltál felelős.

Ha esetleg kevésbé ismert cégnél dolgoztál, akkor érdemes azt is leírni pár szóban, hogy mivel foglalkozott a cég.

Nem minden esetben érdemes feltüntetni az összes munkahelyet ahol dolgoztál. Ha kifejezetten sok munkahelyed volt, akkor érdemes csak a leglényegesebbet beleírni, esetleg a többiről szót ejthetsz az interjún.

De ami nagyon fontos és valószínű ezt még pár mini blogunkban olvasni fogod, hogy nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne ugyan azt az önéletrajzot küld el mindenhova. Szabd cégre az önéletrajzodat minden jelentkezésnél! Hidd el, meg lesz az eredménye.

Hogyan írjunk önéletrajzot? 2. rész
2. Nyelvtudás

Fontos, hogy ma már nem arra kíváncsiak a szakemberek, hogy milyen vizsgád van egy adott nyelvből. Persze nyilván ha van, az is mutat valamit. Sokkal inkább arra, hogy milyen szinten vagy és mennyire tudod azt használni írásban és szóban. Különösen fontos ez az erős kommunikációs képességeket igénylő munkakörök esetében. Lehet, hogy olaszból a gimiben szereztél egy középfokú nyelvvizsgát, de már 10 éve nem beszéltél senkivel az adott nyelven és nem is használtad. Valószínű passzívként fogod feltüntetni az önéletrajzodban. Tehát fontos, hogy milyen szinten van az adott nyelvtudásod. Felesleges trükközni, mert egy állásinterjún pikk-pakk kiderül az ilyen turpisság és az borzasztó kellemetlen tud lenni.

3. Egyéb készségek

Mindenféleképpen tüntessük fel önéletrajzunkban az egyéb készségeinket, pláne azokat, amelyek fontosak lehetnek a pozíció megszerzéséhez. Ilyen például a számítástechnikai ismeretek. Ma már nehezen lehet boldogulni nélküle, ezért tüntessük fel azt is, hogy milyen szinten van tudásunk.

Nem csak a reál jellemzőinket tüntethetjük fel ebben a részben, hanem humán jellemzőinket is. Például: Proaktív vagy kiemelkedő empátia, csapatszellem. Jó tanács, hogy érdemes az állashirdetésben megjelölt tulajdonságokkal „összegyúrni” ezeket a jellemzőket és így megírni az önéletrajzodat.

4. Jogosítvány

Ha van, természetesen írjuk bele, hogy milyen kategóriával rendelkezünk. Ha nincsen, ne is tegyünk róla említést a CV-ben!

5. Saját magunk jellemzése, hobbi

Önéletrajzunkban próbáljunk meg kitűnni a többiektől. Legyünk kreatívak. Ne legyünk nagyképűek, de fokuszáljunk a pozitív tulajdonságainkra és mellőzzük a negatív dolgokat.

Hobbi: Lehetőleg ne azt írjuk, hogy szeretünk eljárni sörözni a haverokkal. Próbáljunk meg sokkal inkább építő jellegű elfoglaltságot beírni.

Szóval önéletrajzunk ezen részeire különösen figyeljünk oda. Mindenféleképpen ellenőrizzük le, mielőtt elküldenénk. Figyeljünk a helyesírási hibákra és tagolásra. Legyen könnyen áttekinthető. Ha írunk keltezést vagy csak dátumot a végére, mindenféleképpen legyen naprakész!

jobhunting.hu csapata