Hogyan írjunk önéletrajzot? 1. rész

Hogyan írjunk önéletrajzot? 1. rész

Ha állást keresünk és megtaláltuk a számunkra megfelelő munkahelyet, következő lépés természetesen a jelentkezés, ami a legtöbb esetben az önéletrajz elküldésével történik. Azért írtam így, hogy „legtöbb esetben”, mert vannak olyan szakmák, ahol a munkáltató nem biztos, hogy kiváncsi, melyik iskolába jártál, hanem „gyere be és mutasd meg, hogy mit tudsz”, mint egy próba nap. Szóval visszatérve az önéletrajzodhoz, azért is nagyon fontos, hogyan írod meg, mert ez az első dokumentum, amit a leendő munkáltató a kezébe vesz. Ez alapján fog történni, hogy behívnak vagy keresgélsz még tovább a jobhunting.hu oldal állásai között. Adunk néhány tippet, hogyan írd meg jól az önéletrajzodat.

Hogyan írjunk önéletrajzot? 1. rész


1. Ne írj novellát!

Kezdjük talán még az elején a legfontosabbal. Ne írj novellát! Hidd el, a HR-es kollegina munkaidejében olvassa az akár több száz önéletrajzot, amit egy állásra küldtek és ha 3-5 oldalas kisebb esszét írsz, akkor több mint valószínű, hogy nem fogja elolvasni vagy csak éppen, hogy bele fog lapozgatni. Számunka nem ez a cél. A mi önéletrajzunk legyen rövid, tömör és ütős. Emelkedjen ki a többitől. A terjedelem legyen 1-2 oldal.


2. Személyi adatok

Nem írjunk le minden részletet az önéletrajzba. Gondolok itt a kedvenc színünkre, politikai nézetünkre, családi állapotra, mert nem fogja érdekelni a HR-es kolleginát. Törekedjünk a legfontosabb adatokra, mint például teljes név, születési dátum, lakhely, ami persze nem kell, hogy tartalmazza házszámra pontosan a címet, elég a város/település.

3. Fotó

Rád bízom, hogy csatolsz-e fotót az önéletrajzodhoz vagy sem. Ebben megoszlanak a vélemények, természetesen csak a jelentkezők körében. A munkáltatók körében mindenféle képpen szeretik, ha látják, ki jelentkezett az álláshirdetésre. Ergo, ha szeretnél befutni, akkor csatolsz. Ráadásul nem is akármilyet. Láttam már olyan önéletrajz képeket, ahol az úriember a medence széléről, napszemüvegben volt látható. Hát nem nyert. Olyan fotót közöljünk az önéletrajzunkban, amit hivatalos helyeken szoktak elfogadni. Például igazolvány képek vagy ehhez hasonló beállítottságú profilok. Ma már nem ritka, hogy valaki profi fotóssal készít az önéletrajzhoz képeket. Ha lehet, ne 10 évvel ezelőtti képet csatoljunk, hanem legyen minél korábbi.

4. Elérhetőség

Mindenféleképpen helyesen adjuk meg elérhetőségeinket az önéletrajzban. Roppant kellemetlen, ha beszeretnének hívni állásinterjúra, de sajnos nem tudnak minket elérni. Elég a telefonszám és az email címünk, esetleg ma már Skype vagy Linkedin elérhetőség, de egyéb elérhetőséget nem szükséges. Ügyeljünk rá, hogy ne munkahelyi email címről küldjük a jelentkezést, illetve a teljesen privát levelezésre használt, vicces email címeket is kerüljük!

Hogyan írjunk önéletrajzot? 1. rész

5.
Végzettség megadása

Előre kerüljenek a legfrissebb végzettségek. Az iskolák, szakok teljes nevét írjuk ki. A levelező/távoktatás szakon végzett iskolákat is tüntessük fel. Ha még tanulsz, akkor a feltétezett időpontot is megadhatod! Ha különböző tanfolyamokat is elvégeztél, netán OKJ képzésen is részt vettél, ne tartsd magadban. Írd bele az önéletrajzodba.

jobhunting.hu csapata