Hogyan írjunk önéletrajzot?

Hogyan írjunk önéletrajzot?

 

Ha állást keresünk és megtaláltuk a számunkra megfelelő munkahelyet, következő lépés természetesen a jelentkezés, ami a legtöbb esetben az önéletrajz elküldésével történik. Azért írtam így, hogy „legtöbb esetben”, mert vannak olyan szakmák, ahol a munkáltató nem biztos, hogy kiváncsi, melyik iskolába jártál, hanem „gyere be és mutasd meg, hogy mit tudsz”, mint egy próba nap. Szóval visszatérve az önéletrajzodhoz, azért is nagyon fontos, hogyan írod meg, mert ez az első dokumentum, amit a leendő munkáltató a kezébe vesz. Ez alapján fog történni, hogy behívnak vagy keresgélsz még tovább a jobhunting.hu oldal állásai között. Adunk néhány tippet, hogyan írd meg önéletrajzodat!

1. Kezdjük talán még elolvasás elött a legfontosabbal. Ne írj novellát! Hidd el, a HR-es kollegina munkaidejében olvassa az akár több száz önéletrajzot, amit egy állásra küldtek és ha 3-5 oldalas kisebb esszét írsz, akkor több mint valószínű, hogy nem fogja elolvasni vagy csak éppen, hogy bele fog lapozgatni. Számunka nem ez a cél. A mi önéletrajzunk legyen rövid, tömör és ütős. Emelkedjen ki a többitől. A terjedelem legyen 1-2 oldal.

2. Személyi adatok

Ne írjunk le minden részletet. Gondolok itt a kedvenc színünkre, politikai nézetünkre, családi állapotra, mert nem fogja érdekelni a HR-es kolleginát. Törekedjünk a legfontosabb adatokra, mint például teljes név, születési dátum, lakhely, ami persze nem kell, hogy tartalmazza házszámra pontosan a címet, elég a kerület.

 

3. Fotó

Rád bízom, hogy csatolsz-e fotót az önéletrajzodhoz vagy sem. Ebben megoszlanak a vélemények, természetesen csak a jelentkezők körében. A munkáltatók körében mindenféle képpen szeretik, ha látják, ki jelentkezett az állásra. Ergo, ha szeretnél befutni, akkor csatolsz. Ráadásul nem is akármilyet. Láttam már olyan önéletrajz képeket, ahol az úriember a medence széléről, napszemüvegben volt látható. Hát nem nyert. Olyan fotót közöljünk, amit hivatalos helyeken szoktak elfogadni. Például igazolvány képek vagy ehhez hasonló beállítottságú profilok. Ma már ne ritka, hogy valaki profi fotóssal készít ezekhez hasonló képet. Ha lehet, ne 10 évvel ezelőtti képet csatoljunk, hanem legyen minél korábbi.

 

4. Elérhetőség

Mindenféleképpen helyesen adjuk meg elérhetőségeinket. Kellemetlen, ha beszeretnének hívni állásinterjúra, de sajnos nem tudnak minket elérni. Elég a telefonszám és az email címünk, esetleg ma már Skype vagy Linkedin elérhetőség, de egyéb elérhetőséget nem szükséges. Ügyeljünk rá, hogy ne munkahelyi email címről küldjük a jelentkezést, illetve a teljesen privát levelezésre használt, vicces email címeket is kerüljük!  

 

5. Végzettség megadása

Előre kerüljenek a legfrissebb végzettségek. Az iskolák, szakok teljes nevét írjuk ki. A levelező/távoktatás szakon végzett iskolákat is tüntessük fel. Ha még tanulsz, akkor a feltétezett időpontot is megadhatod! Ha különböző tanfolyamokat is elvégeztél, netán OKJ képzésen is részt vettél, ne tartsd magadban. Írd bele az önéletrajzodba.

 

6. Szakmai tapasztalat

Foglald össze szakmai tapasztalatod, karriered alakulását, jelenlegi munkahelyedtől a kezdetekig. Cégnév, belépés-kilépés és maga a pozíció. A pozícióról pár szóban leírhatod, mi volt a feladatod, miért voltál felelős.

Ha esetleg kevésbé ismert cégnél dolgoztál, akkor érdemes azt is leírni pár szóban, hogy mivel foglalkozott a cég.

Nem minden esetben érdemes feltüntetni az összes munkahelyet ahol dolgoztál. Ha kifejezetten sok munkahelyed volt, akkor érdemes csak a leglényegesebbet beleírni, esetleg a többiről szót ejthetsz az interjún.

De ami nagyon fontos és valószínű ezt még pár mini blogunkban olvasni fogod, hogy nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne ugyan azt az önéletrajzot küld el mindenhova. Szabd cégre az önéletrajzodat minden jelentkezésnél! Hidd el, meg lesz az eredménye.

 

7. Nyelvtudás

Fontos, hogy ma már nem arra kíváncsiak a szakemberek, hogy milyen vizsgád van egy adott nyelvből. Persze nyilván ha van, az is mutat valamit. Sokkal inkább arra, hogy milyen szinten vagy és mennyire tudod azt használni írásban és szóban. Különösen fontos ez az erős kommunikációs képességeket igénylő munkakörök esetében. Lehet, hogy olaszból a gimiben szereztél egy középfokú nyelvvizsgát, de már 10 éve nem beszéltél senkivel az adott nyelven és nem is használtad. Valószínű passzívként fogod feltüntetni az önéletrajzodban. Tehát fontos, hogy milyen szinten van az adott nyelvtudásod. Felesleges trükközni, mert egy állásinterjún pikk-pakk kiderül az ilyen turpisság és az borzasztó kellemetlen tud lenni.

 

8. Egyéb készségek

Mindenféleképpen tüntessük fel egyéb készségeinket, pláne azokat, amelyek fontosak lehetnek a pozíció megszerzéséhez. Ilyen például a számítástechnikai ismeretek. Ma már nehezen lehet boldogulni nélküle, ezért tüntessük fel azt is, hogy milyen szinten van tudásunk.

Nem csak a reál jellemzőinket tüntethetjük fel ebben a részben, hanem humán jellemzőinket is. Például: Proaktív vagy kiemelkedő empátia, csapatszellem. Jó tanács, hogy érdemes az állashirdetésben megjelölt tulajdonságokkal „összegyúrni” ezeket a jellemzőket és így megírni az önéletrajzodat.

 

9. Jogosítvány

Ha van, természetesen írjuk bele, hogy milyen kategóriával rendelkezünk. Ha nincsen, ne is tegyünk róla említést.

 

10. Saját magunk jellemzése, hobbi

Próbáljunk meg kitűnni a többiektől. Legyünk kreatívak. Ne legyünk nagyképűek, de fokuszáljunk a pozitív tulajdonságainkra és mellőzzük a negatív dolgokat.  

 

Hobbi: Lehetőleg ne azt írjuk, hogy szeretünk eljárni sörözni a haverokkal. Próbáljunk meg sokkal inkább építő jellegű elfoglaltságot beírni.

 

Szóval önéletrajzunk ezen részeire különösen figyeljünk oda. Mindenféleképpen ellenőrizzük le, mielőtt elküldenénk. Figyeljünk a helyesírási hibákra és tagolásra. Legyen könnyen áttekinthető. Ha írunk keltezést vagy csak dátumot a végére, mindenféleképpen legyen naprakész!